summaryrefslogtreecommitdiffstats
path: root/oiv/osnutek/tex/uvod.tex
diff options
context:
space:
mode:
Diffstat (limited to 'oiv/osnutek/tex/uvod.tex')
-rw-r--r--oiv/osnutek/tex/uvod.tex19
1 files changed, 17 insertions, 2 deletions
diff --git a/oiv/osnutek/tex/uvod.tex b/oiv/osnutek/tex/uvod.tex
index afe3f4f..c902683 100644
--- a/oiv/osnutek/tex/uvod.tex
+++ b/oiv/osnutek/tex/uvod.tex
@@ -1,6 +1,21 @@
\section{Uvod}
Slovenski parlament, zgradba na Šubičevi ulici 4 v Ljubljani, je srce slovenske politike. Še posebej v politično obarvanih obdobjih se zapostavlja umetniška in arhitekturna plat stavbe, v kateri poslanci zasedajo na sejah, zato ta naloga poizkuša združiti pomembne vrednote in podatke o umetniških posebnostih in se osredotoči na arhitekturne značilnosti in okoliško sestavo mesta, kar sestavlja \textit{celostno umetnino}, ki sestoji iz več umetnostnih vej.
-Stavba tedanje skupščinske palače arhitekta Vinka Glanza (1902-1977) letos praznuje 61. obletnico odprtja vrat na dan 19. februarja\cite{60dz}. Kot najvišje predstavniško telo in ena izmed ključnih zgradb med osamosvojitvijo se parlament ponaša tudi z naslovom \say{Izjemen kamnoseški dosežek}. Sestavlja jo namreč več kot štirinajst različnih vrst kamna iz različnih slovenskih pokrajin, zato ji pogosto pritiče naziv \textit{Galerija slovenskega kamna}.
+Stavba tedanje skupščinske palače arhitekta Vinka Glanza (1902-1977) letos praznuje 61. obletnico odprtja vrat na dan 19. februarja. (\cite{60dz}) Kot najvišje predstavniško telo in ena izmed ključnih zgradb med osamosvojitvijo se parlament ponaša tudi z naslovom \say{Izjemen kamnoseški dosežek}. Sestavlja jo namreč več kot štirinajst različnih vrst kamna iz različnih slovenskih pokrajin, zato ji pogosto pritiče naziv \textit{Galerija slovenskega kamna}.
-Modernistične poteze so opazne iz notranjosti in zunanjosti stavbe, za dosego celostne umetnine pa je na pročelju stavbe izklesan portal iz pohorskega granita, na katerem prevlada Putrihova in Kalinova plastika\cite{portal,likovna}. V notranjosti stavb je najbolj poznana umetniška figura freskatnski cikel Slavka Pengova, natančneje se freska pojavlja v veliki dvorani, ki prikazuje zgodovino Slovencev od naselitve do obdobja prenove\cite{60dz}.
+Modernistične poteze so opazne iz notranjosti in zunanjosti stavbe, za dosego celostne umetnine pa je na pročelju stavbe izklesan portal iz pohorskega granita, na katerem prevlada Putrihova in Kalinova plastika. (\cite{portal,likovna})\footnote{[b.d.] v navedku nakazuje brezčasnost --- ta navedek nima letnice, \textit{ležeče črke} pa nakazujejo ime članka --- ta navedek nima avtorja} V notranjosti stavb je najbolj poznana umetniška figura freskantski cikel Slavka Pengova, natančneje se freska pojavlja v veliki dvorani, ki prikazuje zgodovino Slovencev od naselitve do obdobja prenove. (\cite{60dz})
+
+V praktičnem delu je bil poudarek na čustvih, ki jih imajo dijaki do trenutne stavbe parlamenta. Najina hipoteza je bila, da bi dijaki kot stavbo parlamenta rajši imeli Plečnikovo \textit{Katedralo svobode}, kar se je po analizi rezultatov ankete izkazalo kot potrjena trditev.
+\subsection{Hipoteze}
+Predvidevava, da
+\begin{enumerate}[label=\textbf{\arabic*.}]
+ \item večina dijakov ni seznanjena z zgodovino stavbe parlamenta;
+ \begin{itemize}
+ \item s približno letnico postavitve,
+ \end{itemize}
+ \item večina dijakov ne pozna avtorjev (kiparjev, arhitektov, slikarjev, ...), ki so sodelovali pri končni podobi stavbe parlamenta,
+ \item večina dijakov poleg znamenite freske ostalih umetnin v notranjosti stavbe parlamenta še ni videla bodisi zanje ne ve,
+ \item obstaja nezanemarljiva skupina dijakov, ki bodo na vprašalniku \textit{ugibali} in zato k umetninam v stavbi parlamenta pripisali tudi umetnine, ki jih v stavbi parlamenta ni, a so bile vseeno na seznamu možnih odgovorov,
+ \item večini dijakov zunanji izgled stavbe parlamenta ni povšeči in
+ \item bi dijaki rajši kot stavbo parlamenta Republike Slovenije imeli Plečnikovo zasnovo.
+\end{enumerate} \ No newline at end of file