summaryrefslogtreecommitdiffstats
path: root/zgo/zvezek.md
diff options
context:
space:
mode:
Diffstat (limited to 'zgo/zvezek.md')
-rw-r--r--zgo/zvezek.md11
1 files changed, 11 insertions, 0 deletions
diff --git a/zgo/zvezek.md b/zgo/zvezek.md
index 262833e..b63a253 100644
--- a/zgo/zvezek.md
+++ b/zgo/zvezek.md
@@ -521,3 +521,14 @@ drugi in zadnji test
- Leta 1871 na državnih volitvah večino dobijo monarhisti, kar je sprožilo med množico velik val nezadovoljstva. Vlada se preseli v Versailles. 18. 3. 1871 želi vlada razorožiti narodno gardo, množica se upre tudi s streljanjem. 26. 3. 1871 izvolijo 81-članski svet, v katerem je bilo tudi 35 delavcev. Komuna je trajala 72 dni, vsi si strmeli k socialno pravičnejšemu sistemu.
- Reforme: ločitev cerkve od države (povečanje posvetnih učiteljev namesto duhovnikov), enakopravnost žensk, enakopravna volilna pravica.
- Oblasti niso bile pripravljene na revolucionarno tvorbo (komunisti so kasneje to dejanje označili za prezgodnje). Nemške in francoske čete po obleganju Pariza 21. 5. 1871 napadejo, čemur sledi krvavi teden, ko ubijejo in izženejo komuniste. Bili so mnenja, da takšen sistem ni primeren za republiko.
+
+Slovenstvo v 19. stoletju
+=========================
+
+* Diferenciacija
+ - ta proces je v mestih potekal v škodo slovenstva, iz gospodarskih, socialnih, osebnih, kulturnih ali političnih vzrokov se je del dvojezičnega meščanstva opredelil za nemško stran.
+ - take ljudi so v slovenskem taboru imeli za narodne odpadnike, *nemškutarje*
+ - sinonim za *nemškutarja* je postal Dragotin Dežman, ki se je iz navdušenega Slovenca ...
+* Iskanje novih poti
+ - septembrski patent (20. 9. 1865), s katerim je novi državni minister grof Richard Belcredi zadržal izvajanje februarske ustave, so Slovenci sprejeli kot znak začetka narodne enakopravnosti.
+ - okrepile so se ideje tistih slovenskih politikov, ki so si prizadevali uskladiti program Zedinjene Slovenije